Gasztro – Bárány szőlővel és mandulával


Soha életemben nem sütöttem még bárányt, eddig csak darálva használtam vegyes fasírtba, és ott jó is volt nagyon. Ma viszont, mivel elvittük Zsoltot az olcsóhúsboltba (nem is híg a leve) én is vettem még pár apróságot, hogy feltöltsük a készleteket rendesen. Miközben a kis cérnahangú kínai jóember pakolta a husikat, jól nézett ki a bárányláb, gondoltam egy kísérletet megér, max maradunk az ismerős cuccoknál, ha nem jó. Eddig ugye a hagyományos, csípős, csontszilánkköpködős birkapöci volt a birkaélmény (mit mondjak, egyesek szerint a pacal is étel) ami pörköltnek jó, de azért nem osztják rá a michelin csillagokat.

Szóval 3 emberes szelet bárányt csontostul besóztam-borsoztam, bedörzsöltem fokhagymával. A tepszi aljára hagymakarikákat tettem, hogy azon heverjen a jószág, majd vágtam rá frissen szedett oreganót és koriandert. A hússzeletek közé irdatlan mennyiségű fokhagymát szórtam, 4-5 nagy babérlevelet, a maradék helyekre pedig magtalan szőlőt és madnulát dobáltam, hogy legyen leve meg zamata az egésznek.

180 fokon sült majd’ egy órát, de akkor még nem volt klassz, úgyhogy megemeltem a hőfokot és kapott még 40 percet, ezalatt a fokhagymák halványbarnára és krémesre olvadtak, a szőlő pedig elveszítette a leve nagy részét. Ebben a lében úszkált a sok babérlevél.

A végeredmény nagyon kellemes lett, főleg első próbálkozásnak, ha van valami trükkje a báránynak, akkor tessenek elárulni bátran (tudom, a rozmaring jót tesz neki), én két hibát követtem el, az egyik az volt, hogy nem kapott még 20 percet az egész cucc, a másik pedig az, hogy kelbimbóval ettük. A kelbimbó nagyon kedves ződség, a kelbimbó az ember barátja, mi nagyon kedveljük őt, de ehhez a kajához jobban passzolt volna némi tepsis-, vagy petrezselymes krumpli.

A végeredmény így is kielégítő lett, a lányoknak is ízlett, és a krémesre sült fokhagyma a szőlővel nagyon kellemes kísérőízt adott a báránykának.

hozzávalók:

 • bárány
 • másfél fej fokhagyma
 • jó nagy marék szőlő
 • kisebb marék mandula
 • oregano, koriander, lehetőleg frissen felaprítva
 • sóbors
 • olaj

21 hozzászólás “Gasztro – Bárány szőlővel és mandulával” bejegyzéshez

 1. Bárány, mi, meg frissen szedett koriander… nemsokára ez izgatásnak fog minsülni tudod? A dízel meg majd’ 350/liter és te ilyenekkel vagy elfoglalava, hát ez csinos, mondhatom…

 2. Ez vicces, sztem az emberfia nem minden nap használ mandulát az ebéd elkészítéséhez. Nekem ellenberger pünkt ma jutott eszembe az a bohókás gondolat, h a némi őszibarackkal szelidített, citrommal vadított tejszínes meggyleves tetejére kicsikis hámozott mandulát reszelgessek. Tisztelettel jelentem, nem bizonyult rossz 5letnek. 🙂

  A brassói is jó volt. kedves egészségünkre.

 3. [re=497]demonmalisator[/re]: némá, még a nevemet sem tudom leírni. Asse higgyétek el, amit kérdezek.

 4. Hát a bárány, az beza szereti a vörösbort is nagyon nomeg kicsike fahéjjat, szerencsediót, nomeg picurka római köményt is. Másik iskola szerint citrom, paradicsom, fokhagyma.

  Ottan a bennszülöttek miként eszik?

 5. a benszülöttek – isten kegyelmezzen nekik – mentaszósszal zabálják, ami egyrészt gasztronómiai nonszensz, másrészt pedig ehetetlen.

  Ez annyir elharapózott, hogy a nyomorultak a subwayben is fogkrémmel adják a bárányos szendót 🙂

  A vörösbor jó tipp, szerencsedióm is van, fahajam is. A római köményt nem sikerült felfedeznem (hogy híjják angolul?), mert itt nem ugyanaz a kömény, mint otthon. Sőt. No majd legkozelebb ebbe az irányba megyek!

 6. Na, ezek is… kimentek nyugatra és mindjárt elfelejtették, hogy honnat valók. Otthol bezzeg jó volt a rántotthús krumplival, ott meg urizálnak… én mondom, szép kis firma.

  És maga, Herr Spitz, szintén nem különb, ha nem teccik magának itt, mehet a blogista barátja után bárányt zabálni!

 7. Teszt ketto:
  Megeccer a komeny okossag:
  cumin a romai komeny es caraway seed a rendes komeny.
  A http-t majd tedd a kettospotty ele ://dict.sztaki.hu/dict_search.php?L=HUN%3AENG%3AEngHunDict&O=ENG&flash=&E=1&sid=6f77b8d66a5d4a27cf4b02e765407971&vk=&in_form=1&W=k%C3%B6m%C3%A9ny&M=1&P=0&C=1&T=1

 8. Bárányt (comb/válla) legjobb egy darabban sütni, az elején egy félórás “pirítás” úgy 230 fokon, aztán 160 fok, és sütögetni 1-2 órát, súlytól függően. A hús legyen olyan 2-4 kilós, nagy húsos darab. Rozmaring, sok fokhagyma, fehérbor kell ehhez. De a lényeg: vedd ki a húst a tepsziből (khm), csavard alufóliába, és hagyd állni 10-20 percet. Attól lesz igazán omlós.

  Ha ilyen szeleteket sütsz, akkor is kellene egy 15 perces pirítás, majd 15-25 perc 160 fokon. Pihentetni akkor 10 percig kell.

  Kell egy fóliás recept? Bárány alsócombokat kell külön-külön fóliába tekerve sütni, alján némi zöldek és fehérbor…

 9. Moni, recept mindenképpen kell, hogy a viharbe ne kéne! Lécci!

  TEPSZI ÉS NEM NYITOK VITÁT! 🙂 hogy ejted azt, hogy pepsi? köszönömszépen, nincstöbbkérdésem, önöké a tanú!

  Nomostan mikor kell pihentetni amikor már megsült vagy az elején?

  Írd meg kérlek, szívesen kísérleteznék még a báránnyal, nekem nagoyn ízlett!

 10. “passzolt volna némi tepsis-, ”
  Dontsd mar el, hogy s vagy sz! 🙂

 11. egy fenéket! az edény amiben ilyesmit csinálunk az tepszi.

  Viszont olyan étel nincs, hogy tepsziskrumpli, csak tepsiskrumpli van. Ejtéskönnyítő módosulás, a nyelv fejlődik, kezicsókolom.

  és különben is a fasírtról beszélgessünk! 🙂

 12. Hahó, a sütés végén kell pihentetni, fóliával letakarva. Recept hamarosan menni fog. De itt már olyan késő van…

 13. Szerintem pappito kollégát kéne kicsit pihentetni, hogy jól elgondolkodhassék ezen a teps(z)i (ehhez mit szóltok?) ügyön.

 14. Ja, teps(z)i ugyben egyetertek! Hivatkozik itt a pepsi-re, oszt’kozben az is s-sel van irva, az meg kit erdekel, hogy hogy ejti??

 15. + aztán kikerűtt oda a zátonyra, osztán rögvest flancoskodik, és elkezdi szövel mondani, pedig régebben csak azt tutta, h barna kaólát, vagy s(z)őke kaólát kér. 🙂

  Arról nem beszélve, hogy – ha már a példáknál tartunk – a tapsi, hapsi, hapci, valamint a multidiszciplinaritás szavakat is mind sövel monnyuk.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.