Gastro – bárányborda

A zátonyon a bárányhús nem ritkaság, minden hentesnél van és valamiért az a puhhadt faggyúszaga sincs, mint az európai rokonának. Mi ritkán eszünk, bár volt már rá példa, inkább a halott madarakra és feltrancsírozott szarvasmarhára vagyunk ráállva. A hentesnél azonban kihívóna viselkedő báránybordára lettem figyelmes, hazahoztam további szankcionálásra.

Zöldfűszerszámokat elkevertem olívaolajjal, aprítottam bele egy kis fokhagymát is, majd ezzel a masszával bekentem a xilofont, folpakkba tekertem és állni hagytam, hogy legyen ideje eltűnődni azon mit művelt és kivel kezdett.  Sózni nem szabad, nem is kell, csak száraz lesz tőle. Ezalatt főztem ebédet a rokonzoknak, hogy éhen ne vesszenek szegénykék.

Úgy másfél óra után bedurrantottam a sütőt, hogy legyen ideje alaposan átmelegedni és kicsomagoltam a tetteskülsejű bárányalkatrészt, aki ekkor még mindig nem mutatott együttműködési hajlandóságot. Felforrósítottam egy serpenyőt, nagyon, majd tettem bele vajat és amikor felolvadt szépen és elkezdett felhabzani, akkor beletettem a bárányt.

Minden oldalát két-két percig sütöttem, majd egy előre odakészített sütőizébe helyeztem, amelynek az aljára már karikáztam paradicsomot, az alá is dobtam egy kis vajat, letakartam fóliával és negyven percre beraktam a forró sütőbe. Fél óra után ránéztem, de még nagyon engedte a levét villával szurkálásra, úgyhogy visszaraktam. További 15 perc hőkezelés után, bizottságilag késznek nyilvánítottuk, most le van takarva és hűl.

Még nem tudom mit eszünk hozzá holnap, de remek lett, szaftos, ruganyos, nem rágós, bár a rózsaszín korszakán túl van, de nálunk nem eszik a lányok a rózsaszínre készült húst, hát ez van. A bárány jó! Mondjuk egy ekkora darab két felnőttnek elég, körettel, nem a legköltséghatékonyabb takarmány, de finomnak nagyon finom.

4 hozzászólás “Gastro – bárányborda” bejegyzéshez

  1. Eloszoris: elromlott az ikeas szoftbox? Vagy az egy masik fotobuzi csilavek?
    Ha faggyuszagot akarsz ne baranyt vegyel, hanem birkat, ami itt ket neven is fut kortol es metszofog szamtol fuggoen: mutton es hogget.
    Sozni muszaj, aki azt mondta hogy nem, az egy kappan!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.