további adószám kálvária

 

Mivel, mint írtam, az adószám-igénylésemet visszadobta az adóhivatal, újra neki kellett futnom a dolognak. Visszafáradtam a postára, ahol a postanéni alaposan átnézte a beadott papírokat, majd hosszas tanakodás után arra a meglátásra jutott, hogy én nem is kaphatok adószámot.

Az adószámigényléshez szükséges egy darab A kategóriájú dokumentum és egy B kategóriájú dokument. Hogy melyik micsoda, azt az alábbi lista alapján lehet eldönteni. Az elutasítás indoklásában az állt, hogy a B kat. doksim nem felelt meg. Ez volt az ominózus francia nyelvű másolat, amit én se fogadnék el.

A trükk ott van, hogy az adószám igénylő nyomtatványról, ahol fel van sorolva, hogy milyen doksik jók A-nak és B-nek, hiányzik a B-ből a legutolsó két lehetőség, amely így szól az adóhivatal veboldalán:

 

  • – International Drivers’ Permit (issued by a member country of the UN Convention on Road Traffic)
  • – Overseas Drivers’ Licence (accompanied by an English translation completed by an LTNZ authorised translator, if not already in English)
(nemzeközi jogsi, ha azt az ENSZ útügyi egyezményt aláíró ország bocsájtotta ki vagy külföldi jogsi, vagy annak hiteles fordítása, ha nem angolul van)
Nomost a mi nemzetközi jogsink (az a lapozgatós szörnyűség, amit kézzel töltött ki Piroska a központi okmányirodában) ugyebár angolul van, tehát nem kell fordítgatni és arcképes. A néni nem hitte el nekem, hogy kaphatok adószámot, hiszen fenti két hiányzó pontot ő nem látta a papíron, azoknak a pontoknak amelyek szerepelnek, na azokból egyiknek se felelek meg. Mondtam, hogy nejecske ugyanerre a doksira, mint B-kategóriás izére simán kapott adószámot, de nem hatotta meg.
Viszont ez itt újzéland, a nénit szépen megkérve lemásolta nekem a nemzetközi jogsi angol oldalát, majd visszaküldte az egészet az adóhivatalnak, bár váltig állította, hogy nem fogok adószámot kapni és megígértette velem, hogy ha visszaküldik a papírokat, akkor békén hagyom. Nyilván megígértem, mibe kerül az nekem, másrészt meg is vagyok győződve, hogy kapok adószámot, csakúgy mint nejem.