Szigorúan ellenőrzött vonatok ?

Ma reggel lebénult a város vonatközlekedése, pont a reggeli csúcsidő közepén. Igaz, hogy a vasúthálózat nem egy London elővárosi, de azért sokan járnak munkába vonattal.

A jelzőberendezés több ponton is meghibásodott, így ezrek kényszerültek a szerelvényeken csücsülni, amíg az illetékes hatóság meg nem kérte őket, hogy talán szálljanak át a buszra a vonatjegyükkel, különben ülhetnek ott napestig. A város keleti felén működgetnek a járatok, de arrafelé is súlyos késések vannak.

aucklandtrain2

A nép persze roppant ideges, és van is miért, a berendezés, amely lehetővé teszi, hogy a szerelvény vezetője meggyőződjön arról, hogy szabad az út az állomásra, vagyis nem áll benn másik jármű, már reggel öt körül feldobta a talpát. Ennek ellenére, aki reggel fél nyolckor próbált a munkahelyére vonatozni, semmiféle infót nem kapott erről, a társaság (Ontrack), semmiféle támpontot vagy információt nem adott, pedig a rádióban már párpercenként szóltak a dologról.

A plusz ok a dühre, hogy ez a bizber hiba nem új, tavaly is rendszeresek voltak a komoly késések és kimaradások, leállások, hasonló okokból. Szerintem, ha az utas meghallja a hangosbemondót sercegni, akkor már indul is a busz felé inkább, mert sose tudja mire számíthat. Tavaly az  utaskéséspercek 61%-a (nyilván van erre a passenger delay minutes-re valami klassz közelekedésmérnöki kifejezés) volt visszavezethető infrastrukturális okokra, (jelző hibák, bizber rendellenességek, sebességkorlátozások) annak ellenére, hogy például a ma meghibásodott berendezések sem voltak öregek vagy elhanyagoltak.

aucklandtrain1

A közösségi közlekedésben amúgy sem erős város amúgy nekem például semmilyen segitséget nem nyújt, ha a kocsimat le tudnám tenni a britomartnál ingyen, akkor is 39 perc alatt érne onnan a gyárba a vonat és NZD3,80-at kellene csengetni érte utanként, és persze a britomartig is el kéne jussak.

A maxx útvonaltervezője ezt a remek alternetívát nyújtja nekem vonat nélkül:

maxxroute

A másfél órás utazás, amely fél hétkor kezdődik, tartalmaz közel egy kilométer sétát és NZD7,50-et, irányonként. Napi három óra, tizenöt dolcsi. Valamiért nem ajánlja fel, hogy a britomarton szálljak át vonatra, nem tudom miért. mondjuk mindegy is, autóval egy út 35-55 perc, és 25 km körül van. Egy dollár a gázolaj literje most.

Nekem mindenképpen szívás, pedig ha lenne vonat (kötött pálya rocks) amire felpattanhatnék a shore-on és behozna a gyárig, akkor nem bánnék egy km sétát se, lehetne olvasni, zenét hallgatni, ilyesmi. De egyelőre olcsóbb és gyorsabb az autó, nem kell kétszer átszállni, nem kell gyalogolni az esőben és nem függök a vasúti berendezések hibáitól sem.

11 hozzászólás “Szigorúan ellenőrzött vonatok ?” bejegyzéshez

  1. érdekes, Perth-ben is ez a helyzet mostanában, én kedden ezért szoppantottam egy nagyot. Barátnőm pont most írt egy analizálás a Transperthnek (pkv), hogy ugyan miért is használná ő a tömegközlekedést, ha autóval könnyebb, olcsóbb, gyorsabb, megbízhatobb az utazás.

    Hozzáteszem, mindketten _szeretnénk_ tömegközlekedni, mert ugye az kevesebb rosszat tesz a környezetnek, meg ilyesmi. De ha egyszer nem érdemes? Erre visszaírtak, hogy hát igen, izé-izé, az árakat állami szinten szabályozzák, nekik nincs közük hozzá, így nem tudnak mit tenni. Csak akkor azt nem értem, az állam miért reklámozza a tömegközlekedést? És nem csak itt, hanem mindenhol, gondolom Új-Zélandon is. Érdekes.

  2. a sors fintora, hogy hazafelé az eddig legnagyobb dugóba kerültem, amit itt valaha láttam. a huszonkm-t kicsit több, mint kettő óra alatt tudtam megtenni.Annyival mentünk, amikor mentünk, amennyivel kúszik az automata. persze sűrűn meg is kellett állni. és most még csak baleset se volt, meg semmi. csak dugó. kimerítő volt nagyon.

  3. Örvendezzél, Dublin környékén minden reggel és este ez van, kúszás-mászás. Percre pontosan ki kell számítanod, mikor indulj, ha nem akarsz belekerülni. Minden a csapnivalóan rossz tömegközlekedés miatt. A buszjáratok sűrűségét most akarják csökkenteni a recesszió miatt…

  4. csapnivaló tömegközlekedés? muhaha!
    Itt csináltak a busznak északon egy külön autópályát, csilliárdokért, ami ugyanabban a hidban végződik, amelyen az egész north shore próbál bejutni a városba 🙂

    nem tudom, hogy itt lehet-e olyant, de tele kéne földalattizni az egész miskulanciát.

  5. Jujj. S megveregették elismerőleg a tervező fejét?

    Jobbat mondok. Csináltak itt olyan elkerülő alagutat, amibe elsőre nem fértek be a (legmagasabb) kamionok, amelyeknek az alagutat elvileg készítették.

    Földalatti? Ne bosszants. Nem tudom, arrafelé mi a helyzet, de Dublin tele föld alatti folyókkal, patakokkal, erre metrót akarnak építeni. Amikor már az alagút sem sikerült teljesen vízmentesre. 🙁

  6. „De ha egyszer nem érdemes? Erre visszaírtak, hogy hát igen, izé-izé, az árakat állami szinten szabályozzák, nekik nincs közük hozzá, így nem tudnak mit tenni.”

    Nalunk viszont (Edinburghban) a tanacs kulon jol kib***ik az autossal, a lampak osszevissza, a korforgalmat negyszogesitik es belampazzak, visszaforditot megszuntetik, hogy kerulhess 2km-t, a varost napi szinten turjak fel es random zarnak le utcakat ott, ahol a leganagyobb lenne az atmeno forgalom. A buszok meg felorankent, egy-ketto jarattol eltekintve. Es en nem is vagyok autos, de nagyon egyutterzek veluk. A buszokat meg ki nem allhatom, az hogy emeletesek mar reg nem izgalmas, hanem azt veszem eszre, hogy kegyetlenul hat a sulyuk a tortenelmi varosresz kockakoveire, amiben aztan k**** nagyot lehet zuhanni gyalogoskent.

    De a jo hir, hogy villamost epitenek (kotottpalya, hurra) viszont pont ugy terveztek meg, hogy a kormanyepuletbol a repterre vezet, miert nem csodalkozom?

  7. off: Azt meg jo volna tudni, hogy a Feedjit Live Traffic Feed miert hiszi azt, hogy Southamptonban vagyok?

    on: Moni, jartal mar Glasgowban? Oda epitettek egy mini metrot, olyan szuk es alacsony es keskeny, mint valami lego modell, a klausztrofobiam az utazas 15 perce alatt teljesen atvette az uralmat a klausztrofobiam, ami amugy a metrora annyira nem szokott kiterjedni.

  8. Hettie, ne aggódj, én a Feedjit szerint Letterkenny-ben vagyok. Pedig nem is. Korábban Droghedában voltam, tudnám, hogyan. Biztos valami netes varázslat.

    Futólag jártam Glasgow-ban, de a metróhoz nem volt szerencsém. Ezek szerint jobb is, hogy nem 🙂 Nagyon háborgok a metró terv ellen, feltúrnák a legszebb parkot évekre, s arra menne, amerre nem kellene, ahelyett, hogy a villamos vonalat bővítenék, amit a nép már nagyon szeretne. S a villamos nem ázna be.

  9. jé, a végén még kiderül, hogy nem csak abszurdisztán hülye? Akkor viszont hova meneküljek innen, a Holdba?? 🙁

  10. Ez a melbourne-i villamos tarsasag (Yarra Tram) egyik szorolapjan van:

    “Did you know there is a reason that latecomers miss the tram?

    If you were late for a plane flight, would it be reasonable to expect that running down the runway waving and yelling would be enough for it to stop and re-open the doors? Even if it did, do you think the passengers on board would be happy with the delay?

    No. They would mind very, very much, as would people waiting on the plane behind yours and the one behind that and the…well you get the idea. Trams are no different. When the door shut, please wait for the next tram so you don’t make everybody late just because you are. Why not avoid the wait by using tramTRACKER to check when your tram will be at your stop.

    Be at your stop before trams arrive”

    Kicsit se huztam fel magam rajta. Aaa dehogy. A kovetkezo villamos joesetben 15-20 perc mulva jon, de neha nem jon egyaltalan es az szemenszedett hazugsag, hogy a villamos akkor jon, amikor a menetrend szerint kene neki +/- 10 perc siman benne van a pakliban. Grrr. Amugy a melbourne-i tomegkozlekedes nem is rossz, el lehet vele jutni vele A pontbol B-be, egy feltetellel, ha feladsz mindenfata elvarast az ut idejevel kapcsolatban. A kedvencem, amikor a hangosbemondo bemondja, hogy az XY vonat ma nem kozlekedik, a kovetkezo a fel oraval kesobbi lesz, elnezest kernek a kellemetlensegert. Nincs kocsim. 🙁

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.